Een dagje op stap in de Beemster met projectleider Ranj Yousif

Overgenomen van Deltafibernetwerk.nl | 10 februari 2021

Om een beeld te krijgen van de werkzaamheden die nodig zijn om het glasvezelnetwerk aan te kunnen leggen, zijn we op stap gegaan met Ranj Yousif van Selecta Infratechniek. Selecta heeft in opdracht van DELTA Fiber Netwerk het glasvezelnetwerk in de Beemster aangelegd zijn nu bijna klaar na ruim een half jaar aanwezig zijn geweest in het gebied. Inmiddels is een groot deel van alle klanten met een abonnement in de Beemster aangesloten op het snelle glasvezelnetwerk van DELTA Fiber Netwerk en kunnen zij gebruik maken van het glasvezelnetwerk.

Ranj vertelt dat zij met 12 ploegen, totaal 100 man, 2 bovengrondse verdeelpunten, 65 ondergrondse verdeelpunten, 800 kilometer glasvezelkabel hebben geblazen en 750 woningen hebben voorzien van een glasvezelaansluiting. “De aanleg van dit netwerk leverde de nodige uitdagingen het afgelopen jaar,” vertelt Ranj. “De Beemster is een waterrijk gebied met smalle bermen en bomen aan beide weerszijden van de weg. Dit maakt de aanleg van glasvezel uitdagend. Hiervoor hebben wij alle technische oplossingen van A tot Z in huis als aannemer. In totaal hebben wij circa 90 km gestuurde boringen uitgevoerd. We zijn blij dat we het netwerk nu bijna kunnen opleveren.”

De aanleg van een glasvezelnetwerk in beeld

Vanaf het moment dat wordt besloten dat we gaan aanleggen tot het afronden van de werkzaamheden gaat er meestal wel een half jaar overheen. Er komt bij de aanleg van een glasvezelnetwerk dan ook heel wat kijken. Eerst wordt een technisch ontwerp van het gebied gemaakt. Er wordt onder andere gekeken naar het aantal aansluitingen, de route die gevolgd moet worden om aan te leggen en naar de planning. Als het ontwerp helemaal klaar is, de vergunningen er zijn en afspraken met de gemeente zijn gemaakt, kan de aannemer de materialen inkopen, de definitieve planning maken en kunnen we beginnen met de uitvoering.

Voor de klant die een abonnement heeft genomen op glasvezel merkt hij vanaf dat moment pas wat van de aanleg. Allereerst gaat de aannemer bij alle huizen met een abonnement langs om te bepalen wat de meest geschikte locatie is voor de aansluiting in de woning. En bepaalt hij ook meteen hoe de kabel vanaf de straat naar de gevel moet worden aangelegd. Daarna gaan we met de civiele werkzaamheden beginnen. In deze foto-serie laten we zien wat er allemaal komt kijken bij de aanleg langs de openbare weg, de aanleg naar de woning en het plaatsen van de aansluitkastje in de meterkast waar de glasvezel de woning binnen komt.

Een veilige verkeersdoorstroming

Voor de aanvang van de graafwerkzaamheden is het allereerst van groot belang dat de verkeersstromen in goede banen worden geleid. En natuurlijk garanderen we ook een veilige omgeving voor de verkeersdeelnemers en de wegwerkers. Vaak voldoen herkenbare verkeersborden, maar soms staan er ook verkeersregelaars bij.

Het hart van het netwerk

Na alle voorzorgmaatregelen plaatsen we in het gebied een aantal verdeelkasten, ook wel PoP genoemd, een Point of Presence. De PoP’s zijn onderling verbonden en vormen het hart van het glasvezelnetwerk. Het aantal PoP’s hangt af van de omvang van het netwerk. Vanuit de PoP’s worden de glasvezels in mantelbuizen geblazen en wordt elke woning via een dubbele glasvezelaansluiting met het landelijke glasvezelnetwerk van DELTA Fiber netwerk verbonden.

De aanleg langs de openbare weg

Als alle verkeersborden zijn geplaatst starten we met het civiele werk. Het glasvezelnetwerk is een soort spinnenweb dat bestaat uit een hoofdtracé en van daaruit vertakt naar de woningen.. Er wordt een kilometerslange geul langs de openbare weg gegraven. In deze geul komen de glasvezel buizen waarin de glasvezel kabels geblazen worden.

Links en rechts

Om de huizen links en rechts te kunnen voorzien van glasvezel steken we op een aantal plaatsen de weg over. Dan zagen we een slede door het asfalt, prikken we met de prikhamer het asfalt weg, graven we een geul en leggen we de mantelbuis met glasvezel erin. De weg werken we met klinkers weer netjes af. In overleg met de gemeente wordt deze slede op een later tijdstip weer voorzien van een nieuwe laag asfalt.

De aanleg naar de woning

Vanaf de openbare weg wordt de mantelbuis naar de woning gebracht. Dat betekent dat er ook in de tuin gegraven moet worden. Uiteraard laat de aannemer, als de werkzaamheden gereed zijn, de tuin weer netjes achter. Als we vanaf de openbare weg een sloot met een brug moeten overbruggen om bij het huis te kunnen komen, dan wordt veelal gebruik gemaakt van brugmontages, waarbij de glasvezel in een UV bestendige buis langs de brug wordt bevestigd.

Raketboring

Om de buizen tot aan de woningen te leggen, wordt gebruik gemaakt van een raketboring, waarmee we ondergronds een gat te schieten voor de plaatsing van mantelbuizen. Met een luchttest testen we of de buis helemaal vrij is. Vervolgens blazen we de glasvezelkabels met luchtdruk tot in de meterkast.

De glasvezel in de woning geblazen

Als de buis helemaal vrij is, starten we met de blaaswerkzaamheden vanaf een centraal punt in de omgeving naar de woningen. De lengte van de glasvezelkabel vanaf het centrale punt tot aan de woningen verschilt van 5 meter tot wel 500 meter. Voor de snelheid en kwaliteit van glasvezel heeft die afstand overigens geen gevolgen. Als de glasvezel in de woning is geblazen, wordt deze in een kleine rol achter gelaten zodat op een later tijdstip de huisaansluiting kan worden geplaatst.

Ieder huis een dubbele glasvezel

Naast de bovengrondse verdeelpunten, de PoP’s, zijn er ook ondergrondse verdeelpunten die dichter bij de huizen liggen. Hierin worden alle vezels in de straat op de juiste positie en aan de hand van lasschema’s afgelast. Dit is belangrijk voor het beheer van het netwerk. In iedere cassette worden 10 dubbele glasvezels afgewerkt waarmee 10 huizen van een glasvezel worden voorzien. Dat betekent dus dat iedere woning een uniek glasvezelpaar krijgt.

De huisaansluiting verzegeld

Als de vezel in de woning is gebracht werkt de monteur de huisaansluiting af. In een cassette worden 2 patchkabels ingewikkeld en op de glasvezel afgelast. Vervolgens doet de monteur een meting of er een goed signaal op de kabels aanwezig is en na een positieve test wordt het kastje afgesloten met een ijzerdraadje en grondig verzegeld.

Glasvezel is klaar voor gebruik

De laatste stap is het activeren van de glasvezelaansluiting, waarmee een rechtstreekse verbinding met het netwerk van DELTA Fiber Netwerk wordt gemaakt. De apparatuur voor televisie, internet en bellen kan nu worden geïnstalleerd door de bewoner of een monteur en zijn de diensten via het razendsnelle glasvezelnetwerk van DELTA Fiber Netwerk klaar voor gebruik.

Selecta