Van engineering tot huisaansluiting: glasvezel van A tot Z

Het aanleggen van een glasvezelnetwerk is niet alleen een kwestie van sleuven graven en kabels leggen. Het is een complexe operatie waar van begin tot eind veel verschillende expertises aan te pas komen: van gebiedsanalyses en detailmanagement tot vergunningstrajecten, omgevingskaarten, huisaansluitingen en onderhoud. Hoofdengineer Ali Bor en operationeel manager Huseyin Sevil vertellen over het proces van begin tot eind.

De afdeling engineering is voor Selecta cruciaal, omdat nog voordat de eerste schop de grond in gaat een gedetailleerd plan van aanpak geschreven moet worden voor het desbetreffende gebied. Ali Bor is sinds 2014 bij Selecta betrokken en vanaf 2018 hoofdengineer. Hij werd meteen in het diepe gegooid: het aanleggen van een glasvezelnetwerk voor FiberFlevo, een collectief van meerdere gemeentes in de Flevopolder. “Ik was wel klaar voor een nieuwe uitdaging,” vertelt Ali over de beslissing om voor Selecta te werken. “Normaalgesproken zit je als engineer alleen achter een bureau, maar in deze rol kan ik me ook met de praktijk bemoeien. Selecta was al een gevestigde partij wat betreft graven en boren, mijn opdracht was om het bedrijfsbureau te gaan opzetten. Dat sprak me aan.”

Gedetailleerd en precies
Een project begint met de vraag van een opdrachtgever, vertelt Ali. Dat kunnen gemeentes, kabelmaatschappijen of bewonerscollectieven zijn. Zij willen een glasvezelnetwerk aanleggen in een bepaald gebied en in de eerste plaats weten hoe de realisatie daarvan eruit zou zien. Selecta zoekt dat uit en koppelt het op een overzichtelijke manier terug. Ali: “Na de vraagbundeling is het aan ons om een gebiedsanalyse te maken: wat voor soort woningen zijn het, wat is hun bouwjaar, gaat het om hoog- of laagbouw? Moeten we water, natuurgebieden, treinsporen of industriegebieden doorkruisen? Wat zijn daar de eventuele risico’s van?” De engineers van Selecta maken dit alles en meer inzichtelijk op een overzichtskaart.

Als deze eerste analyse tot een opdracht leidt, wordt het pas echt ingewikkeld: Selecta moet per pand alle details in kaart brengen. Dat betekent dat er bij elk individueel huishouden een monteur langskomt om te registreren aan welke kant van het huis de kabels naar binnen moeten, of er onder een tuin doorgegraven moet worden, of de klant de aansluiting in de meterkast wil of juist in de woonkamer, enzovoorts. “De laatste paar meter is het moeilijkst, want letterlijk elk huishouden is anders,” vertelt operationeel manager Huseyin Sevil. “In één project gaat het om tot wel 20.000 huisbezoeken en een paar honderd aansluitingen per dag.”

Om tafel met de wethouder
Als elk detail nauwkeurig in kaart is gebracht, gaan de heren om tafel met gemeentes, regio’s, waterschappen en privé-eigenaren om het vergunningstraject rond te krijgen. Vooral natuurgebieden kunnen lastig zijn, vertelt Ali: die zijn soms opgedeeld in tientallen stukjes met verschillende eigenaren. “Om toestemming van al die partijen te krijgen moeten we met een gedegen plan van aanpak komen: ze willen weten wat we gaan doen, in welke volgorde, en hoe we het gaan oplossen als er iets misgaat.” Pas als dat allemaal is gebeurd en de nodige vergunningen rond zijn, kan de eerste schop in de grond.

Slim engineeren
Dan is het tijd om letterlijk met de laarzen de modder in te gaan: graven, boren, buizen aanleggen, kabelblazen en distributiepunten maken in de wijken, het gebeurt allemaal onder toeziend oog van Huseyin en het team van projectmanagers. Eén van hen is Haci Dilek, zoon van Yilmaz, die nu werkt aan het grootste project van Selecta tot nu toe in Rivierenland.

Bij elk distributiepunt wordt een sensor geplaatst, zodat er op een later moment altijd teruggevonden kan worden waar deze knooppunten precies zitten. Daarna beginnen de monteurs met de huisaansluitingen: per huishouden wordt een afspraak gemaakt om de kabel naar binnen door te trekken en aan te sluiten. De monteur vertrekt pas als er ook echt een signaal gemeten wordt. Kortom: het is een enorm precisiewerk. “Daarom is het ook zo belangrijk dat je vanaf het begin een duidelijk overzicht en plan hebt,” aldus Ali. “Doordat we alles zelf uitvoeren kunnen we efficiënt te werk gaan. En omdat we altijd het totaalplaatje in de gaten houden én met oog voor detail engineeren zijn de wijzigingen minimaal.”

Selecta